Europé

Europé katt

Europé är vår svenska inhemska korthårskatt som är en direkt ättling till den första tamkatten. Rasen är nästan är utdöd i flertalet länder och förekommer bara i större antal i Sverige och Finland.

Rasen kännetecknas som intelligent, anpassningsbar, livfull och godmodig. Den har en kort, tät och glansig päls som förekommer i flera färger. Kroppen är kraftig och muskulös och huvudet är ganska stort vilket ger ett runt intryck.

Sidinnehåll

Kort om rasen

Ursprung: Sverige

Storlek: Medel

Vikt hona: ca 3,5-5 kg

Vikt hane: ca 5-7 kg

Päls: Kort, tät, glansig

Personlighet: Intelligent, anpassningsbar, lekfull

Kategori SVERAK: Raskategori III och EMS-kod EUR

Pris Europé

Priset för en Europé är ca 10 000 kronor. Priset varierar beroende på uppfödare och vad katten är avsedd för. En avelskatt eller utställningskatt är oftast lite dyrare än en sällskapskatt. 

Europé katt

Europé till salu

Kattungar till salu går att hitta på annonsplattformer eller hos rasringsorganisationer. Européringen är en rasring som lägger upp annonser på kattungar till salu. SVERAK har en annonsplattform där de endast lägger upp raskatter till salu.

Om man köper en kattunge från en annonsplattform som inte bara säljer raskatter är det viktigt att man säkerställer att katten är stambokförd och har stamtavla. Övrig viktig information vid köp av kattunge hittar du här. 

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på Europé till salu.

Européringen är en rasring som lägger upp kattungar till salu här.

Uppfödare Europé

Om du har bestämt dig för just kattrasen Europé är det viktigt att kolla upp vilka uppfödare som säljer rasen. En bra utgångspunkt är en rasring eller organisation som listar uppfödare på sina hemsidor. Om uppfödaren är med i en rasring eller liknande är det ofta en kvalitetssäkring för köparen då uppfödaren följer vissa standarder och krav.

Européringen som vi länkar till nedan är en rasring och har en sammanställning på uppfödare som är medlemmar hos dem. När du har bestämt dig för en uppfödare rekommenderas det alltid, och är ofta ett krav från uppfödaren, att köparen och uppfödaren träffas med kattungen för att se om det känns rätt. 

Européringen är en rasring som listar uppfödare inom rasen här.

Europé katt

Rekommenderad föda

Kattrasen lever ett aktivt liv och behöver en näringsrik kost i form av fett och protein. Det rekommenderas även att kattmaten är en kombination av blötmat och torrfoder eftersom katter är väldigt dåliga på att dricka vatten.

Den vätska som de får i sig under dagen är därför oftast endast från blötmat. För mer information om vad katter äter, se vårt avsnitt om Kattmat

Rekommenderade tillbehör

För att katten ska bli stimulerad i hemmet är det viktigt att den har de tillbehör som behövs. Kattleksaker och klösträd rekommenderas därför så katten får aktiveras och leka i hemmet. Du slipper då också att katten klöser på möbler och liknande.

En kattlåda och en avsedd plats för katten att utföra sina behov är också viktigt för att undvika en olycka. Övriga tillbehör som rekommenderas är sovplats, matplats och kattbur för att underlätta resande med katten. För mer information om vad du bör köpa för tillbehör till din katt, se vår sida om Kattillbehör

Rekommenderad kattförsäkring

En veterinärvårdsförsäkring rekommenderas för alla katter oavsett om det är en huskatt eller raskatt. Eftersom inköpspriset på en raskatt ofta är väsentligt högre än för en huskatt finns det även vissa tilläggsförsäkringar som du kan teckna för ytterligare skydd.

Du kan till exempel teckna en livförsäkring eller avelsförsäkring för din raskatt hos flera försäkringsbolag. För mer information om vad respektive försäkringsbolag erbjuder se vår sida om Jämför Kattförsäkringar

Andra kattraser

Är du intresserad av att se vilka andra kattraser som finns? Se vår sida om Kattraser

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »