Brittisk långhår

Brittisk långhår röd

Brittisk långhår har samma personlighet som syskonrasen Brittisk korthår och är en stillsam, tystlåten, snäll och hängiven ras. Det som skiljer rasen från dess syskonras är att den har en semilång till lång, tät mjuk päls som står ut från kroppen.

Rasen är medelstor till kraftig med kropp som är muskulös och knubbig. Likt Brittisk korthår har den korta och kraftiga ben. Rasen uppkom genom att man parade brittisk korthår med perser för att få in långhårsanlaget.

Sidinnehåll

Kort om rasen

Vanliga smeknamn: Britt

Ursprung: Storbritannien

Sverige sedan: 2009

Storlek: Storvuxen

Vikt hona: ca 4-6 kg

Vikt hane: ca 5-8 kg

Päls: Semilånghårig, tät, mjuk

Personlighet: Snäll, hängiven, tystlåten, stillsam

Kategori: Kategori III och EMS-kod BLH

Syskonras: Brittisk korthår 

Pris Brittisk långhår

Pris för Brittisk långhår är ca 10 000-12 000 kronor. Priset varierar hos uppfödare då kattens ändamål påverkar priset. En kattunge som planeras för avel och utställning är oftast dyrare än en sällskapskatt. 

Två kända katter, Smoothie och Milkshake, av rasen Brittisk långhår. Klippet speglar verkligen rasens personlighet som älskar att gosa och sova. 

Brittisk långhår till salu

Kattungar till salu finns hos Brittringen eller på olika annonsplatser. Eftersom det är en raskatt innebär det att det är viktigt att säkerställa att katten har en stamtavla och att katten är stambokförd om man köper en britt på en annonsplattform som inte endast säljer raskatter. Om katten saknar stamtavla är det ingen raskatt. Se mer om viktigt att tänka på vid köp av kattunge här.

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på Brittisk långhår till salu.

Brittringen är en rasring som lägger upp kattungar till salu här.

Uppfödare Brittisk långhår

Det finns flera viktiga saker att tänka på när man har bestämt sig för vilken kattras man vill köpa. För att hitta en bra uppfödare måste man kolla runt bland olika organisationer och rasringar.

Uppfödare som är med i organisationer kan ofta ses som en säkring hos köparen då de följer vissa standarder vid uppfödningen och vid försäljning av kattungen. Det är även viktigt att uppfödaren och köparen träffas så de kan avgöra om köpet känns rätt för kattungens framtid. 

Brittringen är en rasring som listar uppfödare inom rasen här.

Brittisk långhår som leker utomhus

Rekommenderad föda

Kattrasen har en muskulös kropp och även om det är en stillsam ras är det viktigt att den får i sig rätt näringsämnen. Det kan dock vara bra att tänka på att rasen inte är så aktiv och för mycket fet mat bör undvikas så den inte blir överviktig. Rasen behöver ändå proteinrik och fettrik mat men man kan tänka på mängden av den.

Royal Canin har specialiserat torrfoder för brittisk korthår som fungerar lika bra för den här rasen. Se avsnittet om Kattmat för mer information om vad katter behöver för att få i sig alla näringsämnen. 

Rekommenderade tillbehör

Kattrasen är väldigt stillsam och lugn men det betyder inte att den inte leker när tillfälle ges. Kattleksaker med fjädrar eller liknande uppskattas av de flesta raserna. Det är extra viktigt att man till och från aktiverar stillsamma katter så de får den motion som de behöver.

Pälsvård är också viktigt på långhåriga katter så att pälsen inte tovar sig. Övriga tillbehör som rekommenderas är matplats, sovplats, kattbur och kattlåda. För mer information se avsnittet Kattillbehör

Rekommenderad kattförsäkring

Det är viktigt för både din och din katts trygghet att du tecknar en veterinärvårdsförsäkring för din katt oavsett om det är en raskatt eller huskatt. För raskatter kan det dock även vara klokt att teckna tilläggsförsäkringar som livförsäkring och avelsförsäkring då en del av inköpsbeloppet kan täckas om något oförutsägbart skulle hända din katt. Se avsnittet Jämför kattförsäkringar för mer information om vad försäkringsbolagen erbjuder. 

Brittisk långhår som leker på golvet

Andra kattraser

Om du vill veta mer om vilka andra raskatter som finns, se vår sida om kattraser.  

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »