Burma

Burma brunmaskad

Burma är en energisk ras som är nyfiken, glad, lättanpassad och mycket sällskaplig. Den har en blank päls som är mycket kort utan underull med en fin och silkig struktur. Rasen har ett elegant utseende och är medellång med kraftigt rundad bröstkorg och långa muskulösa ben.

Burman är maskad vilket innebär att ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg. Eftersom Burman är en kraftig ras är det viktigt att den får möjlighet att aktivera sig hemma. Rasen tycker om att klättra och därför rekommenderas ett högt klösträd i hemmet. 

Sidinnehåll

Kort om rasen

Ursprung: Burma

Storlek: Medel

Vikt hona: ca 3,5-5 kg

Vikt hane: 5-6,5 kg

Päls: Mycket kort, blank, silkig, utan underull

Personlighet: Nyfiken, social, lättanpassad

Kategori SVERAK: Raskategori III och EMS-kod BUR

Pris Burma

Priset för en Burma är ca 13 000 kronor. Priset kan variera beroende på katt och uppfödare. En katt som ska användas i avel eller utställning är oftast dyrare än en katt som endast ska användas till sällskap. 

En söt Burmakatt som lär sig leka apport med sin matte. Rasen tycker om att aktivera sig och apport är en utmärkt lek i hemmet. 

Burma till salu

Burma är en raskatt vilket gör att det är extra viktigt för en köpare att säkra sig om att uppfödaren är seriös. Burmakattungar till salu hittar man på olika annonsplatser och hos rasringen Burmaklubben.

Köper man en raskatt på en annonsplats som inte bara är avsedd för raskatter är det viktigt att man säkerställer att katten är stambokförd och har stamtavla, annars är det ingen raskatt. Se mer om viktigt att tänka på vid köp av kattunge här.

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på samtliga raskatter till salu.

Burmaklubben är en rasring som lägger upp Burmakattungar till salu här.

Uppfödare Burma

Som en kvalitetssäkring vid val av uppfödare för den raskatt som du har bestämt dig för kan man kolla om uppfödaren är med i en rasring eller liknande organisation. Om så är fallet följer uppfödaren särskilda standarder för sin uppfödning och kattungen vilket kan ses som en extra kvalitetsstämpel i jakt på en bra uppfödare. Det rekommenderas alltid att köparen och uppfödaren träffas för att köpet ska kännas rätt för båda parter. 

Burmaklubben är en rasring som listar uppfödare inom rasen här. 

Burma kattunge

Rekommenderad föda

Kattrasen är kraftig och det är därför viktigt att du har det i åtanke när du matar katten. Det betyder inte att rasen inte behöver de viktiga näringsämnen som den får från protein och fett utan snarare hur ofta katten äter. En kombination av blötmat och torrfoder är att föredra för att katten ska få i sig vätska under dagen. För mer information om vad som är viktigt att tänka på, se vår sida om Kattmat

Rekommenderade tillbehör

Burmakatter tycker om att aktivera sig och klättra. De tycker om att ligga högt i hemmet och ett högt klösträd är därför att rekommendera för rasen så den stimuleras i hemmet och inte förstör möbler. Rasen är kraftig och det är därför viktigt att du ser till att den kan aktiveras i hemmet delvis genom klättring men även med kattleksaker.

Övriga tillbehör som du bör ha i hemmet är kattlåda, matplats, kattbur och sovplats. För mer information om vilka tillbehör som du behöver till din familjemedlem, se vår sida om Kattillbehör

Rekommenderad kattförsäkring

En veterinärvårdsförsäkring rekommenderas för alla katter. För raskatter likt Burma kan det vara bra att teckna olika typer av tillägg beroende på vad du avser att använda katten till för att stärka ditt skydd ytterligare. Det finns till exempel tillägg för livförsäkring och avelsförsäkring.

Inköpsvärdet för en raskatt är ofta väldigt högt och det kan därför vara bra att ha en viss säkerhet om något oförutsägbart skulle hända. Vi har samlat all viktig information om försäkringsbolagen på vår sida om Kattförsäkring för att underlätta ditt val. 

Andra kattraser

För mer information om vilka fler raskatter som finns, se Kattraser

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »