Ocicat

Ocicat randig

Ocicat har ett vilt utseende men är en väldigt snäll, intelligent, lekfull och tystlåten ras. Den trivs i sällskap med sin familj och tycker om att aktiveras.

Rasen har en kort och glansig päls med runda fläckar. Kroppen är kraftfull och smidig med medellånga ben. Huvudet är format i en triangel med kraftig haka och brett nosparti.

Sidinnehåll

Kort om rasen

Ursprung: USA

Storlek: Medel

Vikt hona: ca 2,5-4 kg

Vikt hane: ca 4-6,5 kg

Päls: Kort, glansig

Personlighet: Lekfull, tystlåten, snäll, intelligent

Kategori SVERAK: Raskategori III och EMS-kod OCI

Pris Ocicat

Priset på en Ocicat är ca 10 000 kronor. Priset kan dock varierar beroende på om uppfödaren avser att katten används för avel, utställning eller sällskap. En katt som används för avel och utställning är oftast dyrare än en sällskapskatt. 

En lekfull kattunge av rasen Ocicat som leker med en minst sagt rolig leksak. Rasen tycker om att aktiveras i hemmet så kattleksaker som dessa stimulerar rasens behov. 

Ocicat till salu

Kattungar till salu går att hitta på olika typer av annonssidor eller hos rasringar. Vid köp av en katt på en annonssida som inte enbart säljer raskatter är det extra viktigt att du som köpare kontrollerar att katten är stambokförd och har stamtavla. Övrig viktig information att tänka på vid köp av kattunge hittar du här

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på Ocicat till salu.

Uppfödare Ocicat

En bra startpunkt när du letar efter en uppfödare av kattrasen är att utgå från rasringar eller organisationer som listar uppfödare. Det underlättar inte bara ditt sökande utan uppfödare där följer ofta särskilda krav som kan ses som en kvalitetssäkring för köparen.

När du har bestämt dig för en uppfödare vill den ofta veta mer om dig och din avsikt för katten. Det innefattar ofta att uppfödaren och köparen träffas med kattungen för att se om det känns rätt. En uppfödare behöver inte sälja en kattunge om den nya ägaren inte är som den tänkt. 

Rekommenderad föda

Rasen tycker om att leva ett aktivt liv i hemmet och rör sig gärna mycket. Det är därför viktigt att en Ocicat får en varierad kost med mycket protein och fett. Eftersom katter generellt sett är dåliga på att dricka vatten så rekommenderas blötmat för att din katt ska få i sig den vätska som behövs.

För katter som är aktiva är det extra viktigt eftersom de gör sig av med mycket vätska när de rör sig. Vi har samlat viktigt information om Kattmat för att underlätta ditt val. 

Rekommenderade tillbehör

Rasen tycker om att aktiveras i hemmet och det kan därför vara bra att investera i kattillbehör som som kattleksaker och klästräd. Ett spö eller en vippa med fjädrar är en favorit för många katter och kan underhålla dem i flera timmar.

Kattleksaker som rör sig kan också underhålla en katt länge och rekommenderas så du själv får vila. I kattens unga år är den extra busig och vill leka mycket. Övriga tillbehör som en katt kan tänkas behöva är matplats, sovplats och kattlåda. Vi har samlat all viktig information inför ditt inköp av Kattillbehör. 

Rekommenderad kattförsäkring

Eftersom Ocicat är en raskatt är det extra viktigt att du försäkrar den. Inte nog med att din katt kan skada sig eller bli sjuk, det kan också uppstå komplikationer under kattens livstid som gör att ditt ändamål för katten ändras. Om du till exempel har köpt en raskatt för avel så kan det senare visa sig att den inte kan få kattungar.

Flera försäkringsbolag har då olika typer av tillägg för att du ska kunna få tillbaka så mycket av inköpspriset som möjligt. Se avsnittet Jämför kattförsäkringar för att underlätta ditt val. 

Andra kattraser

För övriga raskatter och mer information om dem se vår sida om Kattraser

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »