American curl

American curl kattunge

American curl finns både som semilånghår och korthår. Pälsen är silkig och och slätliggande med lite underull. Rasen är aktiv, lättanpassad, självständig och lättlärd som kännetecknas av öronen som är bakåtrullande eller vikta bakåt.

Den har en långsträckt kropp, medelhöga ben och runda tassar. Rasen är väldigt sällsynt i Sverige och det finns få registrerade katter. 

Sidinnehåll

Kort om rasen

Vanliga smeknamn: Curlen

Ursprung: USA

Sverige sedan: 2004

Storlek: Medel

Vikt hona: 3-4 kg

Vikt hane: 4-5 kg

Päls: Kort eller semilång, silkig, slät

Personlighet: Aktiv, lättlärd, social

Kategori SVERAK: Raskategori II och EMS-kod ACL/ACS

Pris American curl

Priset för en American curl är ca 10 000-14 000 kronor. Priset varierar beroende på uppfödare och vad uppfödaren har för planer för katten. En utställningskatt eller avelskatt är oftast dyrare än en sällskapskatt.  

En söt katt av rasen American curl som myser i soffan. 

American curl till salu

Kattrasen är en ovanlig i Sverige och det kan därför vara svårt att hitta kattungar till salu. Annonsplattformer kan dock sälja kattrasen och om man köper rasen där är det extra viktigt att man försäkrar sig om att katten är en raskatt, dvs att katten är stambokförd och att man erhåller en stamtavla. Se mer om viktigt att tänka på vid köp av kattunge här.

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på American curl raskatter till salu.

Rasen är som tidigare nämnt väldigt sällsynt i Sverige och är därför svår att få tag på. Både den kort- och långhåriga varianten är sällsynta. Det är därför inte någon rasringsorganisation för närvarande som listar kattungar till salu. 

Uppfödare American curl

Uppfödaren till en raskatt är en av de viktigaste sakerna att kolla upp vid köp av en kattunge. American curl är en ovanlig ras vilket gör det ännu viktigare att göra en noggrann undersökning av de uppfödare som finns. Om uppfödaren är medlem i en organisation eller rasring följer den ofta vissa viktiga standarder som kan ses som en kvalitetssäkring vid köpet.

Kattrasen har för närvarande ingen rasringsorganisation i Sverige men uppfödare går att hitta om man kontaktar någon kattorganisation. Det går även att köpa kattrasen i utlandet vilket dock kräver mer jobb och undersökning från köparens sida. 

American curl kattunge

Andra kattraser

Är du intresserad av en annan raskatt och vill veta mer om vilka som finns? Se vår sida om kattraser

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »