Neva masquerade

Neva masquerade brunmaskad

Neva masquerade är syskonras till Sibirisk katt. Det som skiljer dem åt är att Neva masquerade är maskad vilket innebär att ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg än övriga kroppen.

Rasen är social, nyfiken, intelligent och sällskaplig och omger sig därför gärna av familjen. Rasen har en mycket tät päls som kräver relativt lite pälsvård. Kroppen är muskulös och kraftig med en kort kraftig hals. Huvudet är mjukt rundat med högt satta kindben.

Sidinnehåll

Kort om rasen

Ursprung: Ryssland

Sverige sedan: 2007

Storlek: Storvuxen

Vikt hona: ca 4,5-6 kg

Vikt hane: ca 6-8 kg

Päls: Semilånghår, tät, tjock

Personlighet: Sällskaplig, nyfiken, intelligent

Kategori SVERAK: Raskategori II och EMS-kod NEM

Syskonras: Sibirisk katt

Pris Neva masquerade

Priset för en Neva masquerade är ca 12 000-15 000 kronor. Det kan variera något beroende på vad uppfödaren avser att kattungen ska användas till senare. En katt som endast är avsedd för sällskap är oftast billigare än en katt som är avsedd för utställning eller avel. Uppfödare anger ofta i sin annons vilka planer han eller hon har för kattungen. 

Två söta katter av rasen Neva masquerade som leker och klättrar på ett klösträd med mamma ligger och vilar. En video som speglar rasens lekfulla personlighet och glädje för klättring. 

Neva masquerade till salu

Kattungar till salu går att hitta på olika annonsplatser eller rasringar. Om du köper en kattunge från en annonssida som inte bara säljer raskatter är det extra viktigt att kontrollera stamtavla och att kattungen är stambokförd.

Om kattungen saknar stamtavla är det ingen raskatt och ska inte kosta som en. När du har bestämt dig för vilken kattras du ska köpa är det viktigt att du är väl förberedd för din nya familjemedlem. Vi har underlättat för nya kattägare genom att samla viktig information att tänka på vid köp av en kattunge här

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på samtliga raskatter till salu.

FörNEM är en rasring som listar kattungar till salu här

Uppfödare Neva masquerade

Kattuppfödare inom rasen har ofta uppfödning av båda syskonraserna. Om du är intresserad av en kattunge är det viktigt att du hittar en bra uppfödare. En bra utgångspunkt när du letar efter en bra och seriös uppfödare är att se vilka uppfödare som rasringar eller liknande organisationer listar eftersom dessa följer vissa standarder och krav för sin uppfödning.

Innan du köper kattungen är det ofta ett krav från uppfödaren av ni träffas för att känna av om köpet känns rätt. Det är inte helt ovanligt att uppfödaren vill se hur ni bor för att säkerställa att kattungen får det hem den förtjänar. Ett möte innan köpet är också betryggande för dig som köpare eftersom du på så sätt kan säkerställa att kattungen har fått de bästa förutsättningarna i början av sitt liv. 

FörNEM är en rasring som listar uppfödare inom rasen här. 

Neva masquerad blåmaskad

Rekommenderad föda

Rasen är likt Sibirisk katt muskulös och tycker om att aktivera sig i hemmet. Det är därför viktigt att den erbjuds en varierad protein- och fettrik kost för att få i sig alla viktiga näringsämnen.

Eftersom det är en aktiv ras är det även viktigt att den får i sig blötfoder då katter är dåliga på att dricka vatten. Beroende på kattens ålder finns det olika typer av kost för rasen. Se avsnittet Kattmat för mer information om vad katter behöver för näringsämnen. 

Rekommenderade tillbehör

Rasen tycker om att ligga högt och vaka över sin familj. Det är därför viktigt att du köper ett bra klösträd i hemmet för att undvika att möbler förstörs. För att aktivera sig i hemmet är det även viktigt att katten har tillgång till kattillbehör som kattleksaker.

En vippa eller spö med fjädrar på kan underhålla en katt i flera timmar. Övriga kattillbehör som rasen kan tänkas behöva är matplats, kattlåda och sovplats. Se avsnittet Kattillbehör för att försäkra dig om att du har alla nödvändiga tillbehör till din katt. 

Rekommenderad kattförsäkring

En kattförsäkring rekommenderas för alla katter oavsett om det är en raskatt eller huskatt. Det är dock extra viktigt att en raskatt försäkras då inköpspriset ofta är väldigt högt. En raskatt används även i många fall som utställningskatt eller till avel och om det skulle hända något med den i tidig ålder är det betryggande att kunna få tillbaka dina pengar.

Det finns olika typer av tilläggsförsäkringar för raskatter som till exempel livförsäkring och avelsförsäkring. Det är en trygghet för dig som ägare att din katt försäkras för att undvika plötsligt höga kostnader. För att underlätta ditt val av kattförsäkring se vårt avsnitt Jämför Kattförsäkring

Andra kattraser

För mer information om andra raskatter, se vår sida om kattraser här

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »