Jack russell terrier

Jack russell terrier

Jack russell terrier är en social, självständig och glad hundras som behöver aktiveras för att må som bäst. Den användes för länge sedan främst som jakthund i rävjakt och jaktinstinkten finns kvar i hundrasens personlighet än idag. Hundrasen går dock utmärkt att ha endast som sällskapshund. Jaktinstinkten kan användas till andra aktiviteter som agility, lydnad och spårning. Hundrasen går även bra att än idag använda till jakt. Det är en sällskaplig och omtänksam ras som tycker om att aktiveras både mentalt och fysiskt. Pälsen på hundrasen kan vara antingen slät, sträv eller broken. Den sträva eller brokiga pälsen kräver mer vård än den släta. Färgen är till störst del vit med inslag av svart eller brunt. 

Kort om rasen

Ursprung: Storbritannien

Storlek: Liten

Vikt: 5-6 kg

Mankhöjd: 25-30 cm

Päls: Slät, sträv eller broken

Personlighet: Glad, sällskaplig, självständig, intelligent

Kategori SKK: Grupp 3 och FCI 345

Pris Jack russell terrier

Priset på en Jack russell terrier är från ca 12 000 kronor. Priset kan variera beroende på uppfödare och vad uppfödaren har för avsikt för hundvalpen senare i livet. Uppfödaren skriver oftast ut i annonsen om hundvalpen planeras att användas till tävling, utställning, jakt eller avel. De kan då vara något dyrare än en hundvalp som bara är avsedd för avel. 

Jack russell terrier till salu

Hundvalpar till salu inom rasen går att hitta på olika annonssidor. Svenska Kennelklubben har till exempel en annonssida för hundvalpar till salu där de endast lägger upp renrasiga hundvalpar. Det finns även rasklubbar och liknande organisationer för rasen som lägger upp annonser på hundvalpar till salu. Om du väljer att köpa din hundvalp på en annonssida som inte enbart lägger upp annonser på renrasiga hundvalpar är det extra viktigt att du kontrollerar stamtavla. För mer information om vad du bör tänka på vid köp av en hundvalp, se här. 

Svenska Kennelklubben lägger upp annonser på hundvalpar till salu inom rasen här. 

Jack Russell Klubben är en rasklubb som lägger upp hundvalpar till salu inom rasen här. 

 

Jack russell terrier hundvalp

Uppfödare Jack russell terrier

Att hitta en uppfödare som är pålitlig och seriös kan vara svårt om du inte vet var du ska börja leta. En rekommenderad utgångspunkt i ditt sökande är att utgår ifrån de listor på uppfödare som listas hos rasklubbar eller liknande organisationer. Dessa uppfödare följer ofta särskilda krav för att hålla rasen borta från sjukdomar och liknande vilket kan betraktas som en säkerhet för dig som köpare. Det är viktigt att du som köpare redan vid kontakt med en uppfödare är tydlig med din avsikt för hundvalpen. En uppfödare har ofta planer som till exempel avel för hundvalpen senare i livet som de vill ska fullföljas om det är möjligt. 

Svenska Kennelklubben listar uppfödare inom rasen här. 

Jack Russell Klubben är en rasklubb som listar uppfödare inom rasen här. 

Andra hundraser

För att ta del av vilka andra hundraser som finns, se vår sida om Hundraser för mer information. 

Jack russell terrier
Stäng meny