Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel är en social, lekfull och aktiv sällskapshund. Rasen passar utmärkt både som sällskaps- och utställningshund. Den är också väldigt lättlärd och går därför att använda till agility, spår och lydnad. Rasen behöver socialt sällskap i en aktiv miljö och är väldigt lekfull. Den passar därför mycket bra som en träningskompis trots storleken.

Pälsen är lång och silkig och ska helst vara rak (lätt vågighet är acceptabelt men inte lockig). Ansiktet är milt med stora bruna ögon. Rasen finns i främst i fyra olika färgkombinationer: Black & tan (svart och brun), ruby (helbrun), blenheim (brun och vit) och tricolor (svart, brun och vit). Rasens vanligaste hälsoproblem är blåsljud på hjärtat. Alla hundar som går i avel inom rasen måste därför ha ett giltigt hjärtintyg utan anmärkning innan avel.  

Sidinnehåll

Kort om rasen

Ursprung: Storbritannien

Storlek: Liten

Vikt: 5,5-8 kg

Mankhöjd: 30-35 cm

Päls: Lång, silkig, rak eller lätt vågig

Personlighet: Social, lekfull, aktiv, glad, intelligent

Kategori SKK: Grupp 9 och FCI 136

Pris Cavalier king charles spaniel

Priset för en Cavalier king charles spaniel är från ca 12 000 kronor. Priset varierar beroende på uppfödare och stamtavla. Det kan också variera beroende på vad uppfödaren har för framtida planer för hundvalpen.

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel till salu

Hundvalpar av rasen finns att hitta på olika annonssidor. Svenska Kennelklubben har bland annat en annonssida där de lägger upp rashundar till salu. Det finns även olika rasklubbar och specialklubbar för hundrasen som lägger upp hundvalpar till salu.

Om du väljer att köpa en hundvalp på en annonssida som inte endast säljer rashundar är det extra viktigt att du kontrollerar stamtavla. Eftersom rasen också har ett speciellt hälsoprogram för hjärtsjukdomar är det extra viktigt att du kontrollerar att de hundar som avlats har ett giltigt hjärtintyg utan anmärkningar. 

Svenska Kennelklubben lägger upp annonser på hundvalpar till salu här. 

Cavaliersällskapet är en specialklubb för rasen som lägger upp information om hundvalpar till salu här. 

Uppfödare Cavalier king charles spaniel

En bra utgångspunkt när du letar efter seriösa och pålitliga uppfödare av rasen är att se vilka uppfödare som listas hos Svenska Kennelklubben eller hos rasklubbar. Dessa uppfödare följer oftast särskilda regler och riktlinjer för deras uppfödning som kan betraktas som en säkerhet för dig som köpare. Du kan då försäkra dig om att uppfödningen gått till på rätt sätt och minska risken för att din hundvalp drabbas av sjukdomar som är ärftliga. 

Svenska Kennelklubben lägger upp en lista på uppfödare inom rasen här. 

Cavalier king charles

Andra hundraser

Är du intresserad av en annan hundras? Se vår sida om hundraser för mer information. 

Populära hundraser

Fler hundraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »