Shetland sheepdog

Shetland sheepdog tik

Shetland sheepdog är en följsam, social, intelligent och lojal hundras som kan användas till flera olika aktiviteter eller som sällskapshund. Rasen ses framförallt i agility men kan även användas till aktiviteter som lydnad och utställning. Förr användes rasen som gårdshund som hjälp för att skydda odlingarna på gården från andra djur. Hundrasens egenskaper kännetecknas av att den är lättlärd, livlig och kvicktänkt. Rasen har ett vackert yttre och finns i flera olika färger. Pälsen har tät mjuk underull med hårda långa täckhår som skyddar mot smuts. Shetland sheepdog kommer bra överens med andra hundraser och är väldigt anpassningsbar. Den gillar motion och fysisk aktivitet. 

Kort om rasen

Ursprung: Storbritannien

Vanliga smeknamn: Sheltie

Vikt: ca 6-12 kg

Mankhöjd, hona: ca 36 cm

Mankhöjd, hane: ca 37 cm

Päls: Tät, mjuk, underull, långa täckhår

Personlighet: Glad, kvick, anpassningsbar, arbetsam

Kategori SKK: Grupp 1 och FCI 88

Pris Shetland sheepdog

Priset för en Shetland sheepdog är ca 15 000 kronor. Priset kan variera beroende på vad uppfödaren har för avsikt för hundvalpen. En hundvalp som senare i livet är avsedd för utställning eller tävling kan skilja sig prismässigt från en hundvalp som endast är avsedd för sällskap. 

Shetland sheepdog till salu

Shetland sheepdog är en av de populäraste hundraserna och hundvalpar till salu går därför att hitta på olika annonssidor. Svenska Kennelklubben har bland annat en annonssida där de lägger upp renrasiga hundvalpar till salu. Det finns även olika rasklubbar och liknande organisationer som lägger upp medlemmars hundvalpar till salu. Om du köper en hundvalp på en annonsplats som inte endast lägger upp renrasiga hundar till salu är det extra viktigt att kontrollera hundvalpens stamtavla och ursprung för att undvika smuggeldjur och sjukdomar. För mer information om vad du bör tänka på vid köp av en hundvalp, se här. 

Svenska Kennelklubben lägger upp hundvalpar till salu här. 

Svenska Shetland Sheepdog Klubben är en specialklubb inom rasen som lägger upp hundvalpar till salu här. 

Shetland sheepdog tre söta

Uppfödare Shetland sheepdog

För att underlätta ditt sökande efter en bra och seriös uppfödare är en bra utgångspunkt att se vilka uppfödare som listas hos rasklubbar, specialklubbar eller liknande organisationer. Dessa uppfödare följer vissa krav och regler för sin uppfödning för att kunna vara medlemmar i organisationerna. Det kan betraktas som en säkerhet för dig som köpare och för din framtida familjemedlem. Uppfödaren har ofta särskilda målsättningar för hundvalpen som kan gälla exempelvis tävling eller utställning. Det är därför viktigt att du är tydlig och ärlig med vad du har för avsikt för hundvalpen innan du kontaktar uppfödaren. 

Svenska Kennelklubben har en uppfödarelista inom rasen här. 

Svenska Shetland Sheepdog Klubben är en specialklubb som har en uppfödarlista här. 

Andra hundraser

Är du intresserad av en annan hundras? Se vår sida om Hundraser för mer information om respektive ras och hur du hittar hundvalpar till salu. 

Shetland sheepdog
Stäng meny