Jämthund

Jämthund

Jämthund är en intelligent, modig och aktiv hundras som har ett stort jaktbegär. Hundrasen lämpar sig inte bra endast som sällskap utan ska användas till jakt för att stimulera hundrasens jaktbehov. Rasen används till största del vid älgjakt men har tidigare också används för att jaga björn och lodjur. Jämthund är en av Sveriges nationalraser och tillhör det nordliga barrskogsbältets storvuxna jaktspetsar. Rasens jaktbegär ställer stora krav på uthållighet och styrka. Pälsen är lättskött med åtliggande täckhår. Rasen har viss problematik med leder. 

Kort om rasen

Ursprung: Sverige

Storlek: Stor

Mankhöjd, hona: 52-60 cm

Mankhöjd, hane: 57-65 cm

Päls: Strida, åtliggande täckhår, underull

Personlighet: Uthållig, modig, aktiv, social, fysisk

Kategori SKK: Grupp 5 och FCI 42

Pris Jämthund

Priset för en Jämthund är ca 12 000 kronor. Priset kan variera beroende på uppfödare och vad uppfödaren har för avsikt för hundvalpen senare i livet. 

Jämthund till salu

Hundvalpar till salu inom rasen går att hitta på olika annonssidor. Svenska Kennelklubben har bland annat en annonssida där de lägger upp rashundar till salu. Även rasklubbar eller liknande organisationer har ofta annonssidor där de lägger upp medlemmars aktuella valpkullar. Om du väljer att köpa en hundvalp på en annonssida som inte endast säljer rashundar är det extra viktigt att kontrollera valpens ursprung och stamtavla. För mer information om vad du bör tänka på vid köp av en hundvalp se våra tips här. Jämthund har vissa problem med ledsjukdomar och det är därför viktigt att du kontrollerar om föräldrarna är sjuka. Det är även viktigt att du har möjlighet att erbjuda hundrasen den jakt som den behöver eftersom den inte passar till enbart sällskap. 

Svenska Kennelklubben lägger upp hundvalpar till salu här. 

Svenska Jämthundklubben är en rasklubb som lägger upp annonser på hundvalpar till salu här.  

Jämthund

Uppfödare Jämthund

Det enklaste sättet att hitta seriösa och bra uppfödare inom rasen är att utgå från de listor på uppfödare som rasklubbar och liknande organisationer lägger upp. Dessa uppfödare följer särskilda krav på sig uppfödning som kan ses som en kvalitetssäkring på att uppfödningen går rätt till. För dig som köpare kan det ses som en trygghet vid köpet av din nya familjemedlem. Det är viktigt att du som köpare är ärlig redan vid första kontakten om vad du har för avsikt för hundvalpen. Jämthund kräver stimulans i form av jakt och om du inte har möjlighet att ge hundvalpen dessa förutsättningar är det bättre att du väljer en annan hundras. 

Svenska Kennelklubben lägger upp listor på uppfödare inom rasen här. 

Andra hundraser

Är du intresserad av att köpa en annan hundras? Se här för mer information om vilka hundraser som finns i Sverige. 

Stäng meny