Chinese crested dog

Chinese crested dog nakenhund

Chinese crested dog är en populär hundras som finns som både nakenhund och pälsad (powder puff). Rasen är social, glad och aktiv. Den lämpar sig bra som sällskapshund men går även att använda till agility, lydnad och framförallt utställning. Den pälsade varianten har lång päls över hela kroppen medan nakenhunden har päls endast på huvudet, tassar och svansen. Båda varianterna kräver bad en gång i veckan för att inte pälsen ska tova sig och för att hålla huden ren. Den nakna varianten kan behöva skydd för vind eftersom den lätt kan frysa på de nakna delarna. Inom rasen har en del ögonproblematik förekommit. 

Kort om rasen

Ursprung: Storbritannien/Kina

Storlek: Dvärg

Vikt: 4-5,5 kg

Mankhöjd, hona: 28-30 cm

Mankhöjd, hane: 28-33 cm

Päls: Nakenhund eller pälsad, långt hår

Personlighet: Social, glad, aktiv, omtänksam

Kategori SKK: Grupp 9 och FCI 288

Pris Chinese crested dog

Priset för en Chinese crested dog är ca 14 000 kronor. Priset varierar beroende på vilken variant du köper samt vilken uppfödare som som säljer hundvalpen. Om uppfödaren har andra planer för hundvalpen än endast sällskap såsom utställning eller avel är priset oftast lite högre. 

Chinese crested dog till salu

Hundvalpar till salu går att hitta på olika annonssidor. Till exempel lägger olika rasklubbar eller specialklubbar inom rasen upp kullar till salu. Även Svenska Kennelklubben har en annonssida där hundvalpar inom rasen som är till salu läggs upp. Om du väljer att köpa din hundvalp på en annonssida som inte endast lägger upp rashundar till salu är det extra viktigt att du kontrollerar hundvalpens stamtavla och sjukdomar som till exempel ögonproblematik. För mer information om vad du bör tänka på vid köp av hundvalp, se här.  

Svenska Kennelklubben lägger upp hundvalpar till salu inom rasen här. 

Chinese Crested Club är en rasklubb som lägger upp hundvalpar till salu inom rasen här. 

Chinese crested dog naken

Uppfödare Chinese crested dog

För att säkerställa att din hundvalp fått de bästa förutsättningarna i livet är det viktigt att välja ut en bra uppfödare. Uppfödare som är listade hos rasklubbar eller liknande organisationer är en bra utgångspunkt vid ditt val då dessa oftast följer särskilda riktlinjer och regler för att minska sjukdomar hos rasen. Att välja uppfödare och gå igenom dessa innan ditt köp är minst lika viktigt som att kontrollera stamtavla och liknande.  

Svenska Kennelklubben listar uppfödare inom rasen här. 

Chinese Crested Club är en rasklubb som listar uppfödare inom rasen här. 

Andra hundraser

Se vår sida om Hundraser för mer information om andra hundraser.