Tax

Tax brun

Tax är en snäll, uthållig, energisk och social hund som kan användas som jakthund eller endast sällskapshund. Rasen är en av de mest mångsidiga jakthundarna men är specialiserade främst som grythund och långsamt drivande med de korta benen och den smidiga kroppen.

Kroppen är långstäckt med korta ben och kraftigt käkparti. Den förekommer i tre olika storlekar (kanin-, dvärg- och normaltax) där bröstomfånget avgör vilken storlek den tillhör. Den förekommer även som kort- sträv- eller långhårig.

Färgerna är oftast svart med tanteckning, rödbrun eller viltfärgad. Pälsvård varierar beroende på vilken variant man har. Den långhåriga och strävhåriga kräver viss pälsvård men är fortfarande relativt lättskött. 

Sidinnehåll

Kort om rasen

Ursprung: Tyskland

Storlek: Liten

Normaltax: Bröstomfång över 35 cm och vikt upp till 9 kg

Dvärgtax: Bröstomfång 30-35 cm och vikt ca 4-6 kg

Kanintax: Bröstomfång högst 30 cm och vikt ca 3-4 kg

Päls: Korthårig, strävhårig eller långhårig

Personlighet: Energisk, uthållig, intelligent, social

Kategori SKK: Grupp 4 och FCI 148

Pris Tax

Priset för en Tax är ca 15 000 kronor. Priset kan variera beroende på variant, uppfödare och vad uppfödaren har för målsättning för hundvalpen. En hundvalp som planeras att användas i tävling eller avel skiljer sig oftast prismässigt från en hundvalp som endast planeras till sällskap. 

Ett gäng söta hundvalpar av rasen Tax som leker med varandra. 

Tax till salu

Tax är en populär hundras och hundvalpar till salu går därför att hitta på flera olika annonssidor. Svenska Kennelklubben har bland annat en annonssida där de lägger upp renrasiga hundvalpar till salu. Det finns även rasklubbar eller specialklubbar som lägger upp annonser på medlemmarnas hundvalpar till salu.

Om du köper en hundvalp på en annonssida som inte enbart lägger upp annonser på rashundar till salu är det extra viktigt att kontrollerar hundvalpens stamtavla och ursprung. För mer information om vad du bör tänka på vid köp av en hundvalp, se här. 

Svenska Kennelklubben lägger upp annonser på hundvalpar till salu här. 

Svenska Taxklubben är en specialklubb inom rasen som lägger upp annonser på hundvalpar till salu här. 

Uppfödare Tax

Det är viktigt att hitta en uppfödare av hundrasen som är seriös och duktig för att undvika sjukdomar och överraskningar efter ditt köp. När du letar efter en uppfödare är en bra utgångspunkt att se vilka uppfödare som listas hos rasklubbar, specialklubbar eller liknande organisationer.

Dessa uppfödare följer ofta särskilda riktlinjer och regler för sin uppfödning som kan betraktas som en säkerhet för dig som köpare och din framtida familjemedlem. Medlemmar i dessa organisationer jobbar till exempel med att minska risken för ärftliga sjukdomar såsom ryggproblem som Taxar har mer problem med än övriga raser.

Det är också viktigt att du är tydlig och ärlig med vad du har för avsikt med din hundvalp. En uppfödare är ofta tydlig i annonsen vad denne vill att hundvalpen ska användas till senare i livet, dvs om den ska användas för utställning, jakt, tävling eller endast sällskap. 

Svenska Kennelklubben listar uppfödare inom rasen här. 

Svenska Taxklubben är en specialklubb inom rasen som listar uppfödare här. 

Tax valp

Andra hundraser

Är du intresserad av en annan hundras? Se vår sida om Hundraser för mer information om vilka andra hundraser som finns. 

Populära hundraser

Fler hundraser

Senaste blogginläggen

fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »
kattpensionat

Kattpensionat

Kattpensionat är ett vanligt begrepp som du kan komma i kontakt med som kattägare. Ibland kan du och din katt vara i behov av ett

Läs mer »