Att tänka på med husdjur i lägenhet

Tänker du på att skaffa husdjur men tror att du bor för litet? Vi har samlat viktig information som du bör tänka på vid köp av husdjur till lägenhet.

Innekatt

Tankarna kring om det går att ha ett husdjur i en lägenhet är många. Vissa anser att det inte är några problem och andra tycker rent av att det är djurplågeri att hålla ett husdjur inomhus, oavsett hur stort eller litet man bor. Ofta har man åsikter om just specifika husdjur som katter och kaniner till exempel.

Husdjur som mår bra i lägenheter är oftast mindre smådjur som till exempel hamstrar, råttor eller sköldpaddor. Dessa husdjur klarar sig bra på det utrymme som är avsett för dem. Hamstrar kräver dock aktivitet och det är därför viktigt att inreda buren på så sätt att hamstern kan aktivera sig. Vi reder ut nedan hur du kan resonera innan du köper ett större husdjur till din lägenhet. 

1. Ha plats för ditt husdjur under flera år framöver

Det är extra viktigt att innan du köper ett husdjur tänker igenom hur din nuvarande och framtida situation ser ut. En katt eller hund lever inte sällan 15-20 år. Tänk också på att barn inte ensamma kan ta hand om ett husdjur. Att skaffa ett husdjur är ett bra tillfälle för dina barn att lära sig omhändertagande och ansvar men ansvaret som helhet måste ligga på en vuxen.  

2. Sätt djurets behov först 

Innan du skaffar en hund eller katt är det viktigt att du tänker igenom husdjurets behov oavsett om du har en liten eller stor lägenhet. Kommer du kunna tillgodose husdjurets behov i ditt hem? Om ja, då kanske det inte spelar någon roll hur litet du bor. Om du till exempel är ute med din hund flera timmar om dagen. Om nej, då bör du tänka igenom ännu en gång om det verkligen är rätt tid i ditt liv för att införskaffa ett husdjur. 

3. Inred efter djurets behov

Innan du köper ett husdjur är det viktigt att du tänker efter hur du kan inreda så att din nya vän trivs i hemmet. Katter kräver aktivitet i hemmet och vissa raser tycker om att klättra. Det gör kanske ibland inte så mycket om du litet så länge din katt kan hoppa och klättra som den vill i hemmet för att aktivera sig. Alla raser kräver olika typer av aktivitet. Se vår sida om Kattraser för mer information om respektive kattras. Det är också viktigt att djuret får en egen avskild plats i hemmet som den kan dra sig undan till. Bitskador i hemmet uppstår ofta till följd av att djuret inte kunnat välja bort konflikten, något som kan hända i en liten lägenhet om man inte planerat väl. 

Fler blogginlägg

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »
kattpensionat

Kattpensionat

Kattpensionat är ett vanligt begrepp som du kan komma i kontakt med som kattägare. Ibland kan du och din katt vara i behov av ett

Läs mer »