Vad innebär det att vara fodervärd?

Vill du veta mer om vad det innebär att vara fodervärd? Här har vi har samlat information och tips om vad det innebär för dig att vara en fodervärd åt en hund eller katt. 

Fodervärd hundvalp

Ibland söker uppfödare efter en fodervärd åt en hund eller katt. Det kan vara lite svårt att hålla reda på vad som gäller för dig om du blir fodervärd till en hund eller katt och vi har därför samlat viktig information för att underlätta för dig.

Vad innebär det att vara en fodervärd?

En fodervärd innebär enkelt beskrivet att du tar hand om en hund eller katt åt en uppfödare. Att du är fodervärd till hunden eller katten innebär därför att du inte köper den men den bor hos dig och du tar hand om den. Det är därför som att äga hunden eller katten själv men det finns dock några viktiga skillnader:

  • Som fodervärd tecknas ett fodervärdsavtal som innebär att du som fodervärd måste följa avtalet och har ett ansvar mot uppfödaren. 
  • Som fodervärd har uppfödaren även rätt till parning och kullar för din hund eller katt som innebär att du måste lämna bort din hund eller katt under vissa parningsperioder. 
  • Som fodervärd ger du även uppfödaren rätten att ställa ut, tävla och utföra prov med din katt eller hund. 

Varför söker en uppfödare efter en fodervärd?

Det finns lite olika anledningar till att uppfödare väljer att ge en hund eller katt till en fodervärd istället för att sälja husdjuret till en ny ägare. Ofta söker en uppfödare efter en fodervärd om uppfödaren vill använda hunden eller katten för avel i framtiden men inte har möjlighet att ta hand om fler husdjur hemma. Fodervärdar kan också behövas till olika blivande tjänstehundar inom exempelvis Försvarsmakten eller Polisen. 

Vad innebär ett fodervärdsavtal?

Ett fodervärdsavtal tecknas mellan dig som fodervärd och uppfödaren av hunden eller katten. Innehållet kan variera beroende på vad uppfödaren har för avsikt med hunden eller katten i framtiden.

Oftast innehåller avtalet följande information: vem uppfödaren och fodervärden är, bestämmelser gällande utställning eller tävling, hur många kullar katten eller hunden ska vara del av tills äganderätten går över till fodervärden och vem som ska betala försäkringen. 

När alla delar i fodervärdsavtalet är uppfyllda går äganderätten av hunden eller katten över till fodervärden. 

SKK har ett exempel fodervärdsavtal för hundar på sin hemsida och SVERAK har ett exempel fodervärdsavtal för katter på sin hemsida.

Vem står på försäkringen?

Vem som står på försäkringen av uppfödaren och fodervärden bestäms i fodervärdsavtalet. Du som fodervärd ska alltid se till att din hund eller katt har en veterinärvårdsförsäkring för att undvika plötsliga kostnader. Vissa tillägg som gäller för bland annat användbarhet kan dock tecknas av uppfödaren.

Försäkringsbolagen har olika erbjudanden vad gäller tillägg och veterinärvård. Se våra sidor om hundförsäkringar och kattförsäkringar för mer information om utbudet. 

Se mer

Fler blogginlägg

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »
kattpensionat

Kattpensionat

Kattpensionat är ett vanligt begrepp som du kan komma i kontakt med som kattägare. Ibland kan du och din katt vara i behov av ett

Läs mer »