Vilken hundförsäkring ska man välja?

Har du svårt att välja hundförsäkring? Vi har gjort en jämförelse av hundförsäkringar och samlat de viktigaste punkterna som du bör tänka på vid ditt val.

Försäkrad Engelsk bulldog

Det mest självklara och viktigaste valet för dig och din nya familjemedlem är en hundförsäkring. Det är en trygghet både för dig och din hundvalp om den skulle drabbas av en sjukdom eller skadas. Det finns flera olika hundförsäkringar som ofta är flexibla och går att anpassa prismässigt beroende på omfattning. Flera försäkringsbolag erbjuder olika nivåer där du själv bestämmer hur stor omfattning din hunds försäkring ska ha. Många av bolagen erbjuder också rabatter för sina försäkringar som gör att du kan komma ner i pris och få en billig hundförsäkring med hög omfattande ersättning.

Beroende på vad du använder din hund till så finns det även skräddarsydda försäkringar för just det ändamålet. Det finns till exempel skräddarsydda försäkringar för jakthundar, servicehundar och hundar som används i avel. Som hunduppfödare går det även att få en specialiserad försäkring för just uppfödning.

Eftersom valen är många kan  det vara påfrestande och jobbigt att hitta en försäkring som passar just dig och din hund. Vi har därför samlat lite tips som du bör tänka på när du jämför olika försäkringar. 

  • Maximalt ersättningsbelopp – Gå noggrant igenom vad försäkringsbolagen ger för maxbelopp av ersättning och ställ det i relation till dina och din hundvalps behov. Försäkringsbolagen erbjuder ofta flera olika försäkringar i en såsom veterinärvård upp till ett visst belopp kombinerat med medicin upp till ett visst belopp. Det kan vara klokt att lägga ihop dem för att se vad det maximala beloppet som du kan få blir. Du bör även säkerställa att det är möjligt att få det högsta beloppet för just din hundras. Försäkringsbolagen kan ha begränsningar för vissa hundraser när det gäller vissa sjukdomar som är vanliga inom den rasen till exempel. 
  • Självrisk – Om du betalar en hög självrisk kommer du att betala mindre om din hundvalp skadar sig eller blir sjuk. Många försäkringsbolag erbjuder möjlighet att antingen betala en fast eller rörlig självrisk. Hur mycket du ska betala i självrisk beror på dina och din hunds behov och hur skadebenägen din hund är. En hundvalp tar till exempel fler risker och är mer skadebenägen än en äldre hund. En äldre hund har dock en större risk för att få sjukdomar med åldern. 
  • Begränsing och omfattning – Gå igenom vad du egentligen får ut av försäkringen. Finns det några begränsningar för just din hundras? Hur stor är den totala omfattningen av försäkringen? Läs igenom de fullständiga villkoren för att få ut mer information om de undantag som finns för försäkringsbolagen skriver sällan ut allt på sina hemsidor. 

Genom att följa dessa punkter kommer du att kunna välja den försäkring som passar dig bäst. Vi har gjort en komplett jämförelse av hundförsäkringar för att underlätta för dig. 

Mer om hundar

Fler blogginlägg

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »
kattpensionat

Kattpensionat

Kattpensionat är ett vanligt begrepp som du kan komma i kontakt med som kattägare. Ibland kan du och din katt vara i behov av ett

Läs mer »