Så vet du att din katt tycker om dig

Katter kan ibland vara svåra att läsa av och för vissa kan deras beteende ge ett obehagligt intryck. Katter är dock oftast snällare och mer omtänksamma är vad de kanske ger sken av. Enligt en studie som släpptes från universitetet i Sussex i England genomfördes experiment på olika sätt som du kan använda dig av för att vinna din katts kärlek. Det finns även specifika tecken som du kan hålla utkik efter hos din katt för att veta om du redan har din katts kärlek. 

7 tecken på att din katt tycket om dig

Enligt den studie som genomfördes av forskare på universitetet i Sussex ska du för att vinna din katts förtroende titta katten djupt i ögonen och sedan blinka långsamt. Dock utan att sluta ögonlocken helt. Du ska sedan blunda helt i ett par sekunder. Beteendet är en så kallad “slow blink” och beskrivs som kattens motsvarighet till vårt mänskliga leende. 

Studien är baserad på två experiment. I det ena studerades katter hos sina ägare och kattens respons till blinkningen. I det andra experimentet träffade katterna en främling som gjorde blinkningen och responsen studerades. Både experimenten visade sig vara framgångsrika för att skapa ett förtroende mellan människan och katten. 

“Slow blink” kan således ses som ett sätt för dig att bygga en positiv relation med din katt. Det finns dock flera tecken som visar om din katt redan tycker om dig. Vi har samlat sju tecken som ofta visar att din katt tycker om dig.

7 tecken på att din katt tycker om dig

1. Din katt jamar eller “pratar” mycket

Om din katt jamar glatt när du kliver in genom dörren eller när du tar fram mat är det oftast ett tecken på att din katt tycker om dig. Beroende på vilken kattras som du har kan din katt prata mer eller mindre. Oavsett är det ofta ett tecken på att katten mår bra.

2. Din katt spinner i ditt knä eller när ni kelar

Att spinna är oftast ett gott tecken från din katt. Det innebär att katten är avslappnad och känner sig nöjd med tillvaron. Om katten även spinner när ni kelar eller när katten sitter i ditt knä är det ett positivt tecken eftersom katten tycker om dig. Att spinna kan dock även vara en försvarsmekanism i en stressad situation för katter, till exempel på ett besök hos veterinären.

3. Din katt visar magen

Att visa magen är det tecken som visar att din katt känner fullständig tillit till dig. Det betyder dock inte alltid att du får röra magen utan det är själva gesten som betyder kärlek.

4. Din katt nafsar, nospuffar och kindstryker

Din katt kan nafsa eller kindstryka för att få din uppmärksamhet. Om din katt trycker sin panna mot dig är det ett tecken på att katten tycker om dig och ser dig som sin matte eller husse. Det är även en doftmarkering.

5. Din katt kärleksblinkar

En kärleksblink är kattens motsvarighet till ett leende. Beteendet innebär att katten vill ha en stark och vänlig relation med dig.

6. Din katt visar känslor med svansen

Svansen säger mycket om hur din katt mår. En rak svans med böjd tipp innebär att katten är glad och vänligt inställd. En piskande och ryckande svans betyder däremot att katten är busig och vill leka. Om din katt lindar svansen runt dina ben betyder det ofta att katten är hungrig eller vill ha närhet.

7. Din katt dreglar och trampar

Dregel är ännu ett tecken på att din katt tycker om din närhet. Ofta förekommer dregel när katten stryker sig mot dig. Katter börjar ofta trampa när de mår bra. Det är ett beteende som följt med sedan kattungeåren när katten diar och kallas ofta mjölktramp. 

Läs mer om undersökningen här och här

Se mer

Fler blogginlägg

kattpensionat

Kattpensionat

Kattpensionat är ett vanligt begrepp som du kan komma i kontakt med som kattägare. Ibland kan du och din katt vara i behov av ett

Läs mer »
populära hundraser

Populära hundraser

Ska du köpa en hund men undrar vilken hundras som du ska välja? Då har du kommit helt rätt. Vi hjälper dig på traven och

Läs mer »