Alla utekatter måste kastreras

Jordbruksverket har infört nya regler som innebär att alla utekatter måste kastreras. Vi har samlat all viktig information om de nya reglerna nedan. 

Main coon katt

Jordbruksverket inför nya djurskyddsregler gällande bland annat att alla utekatter måste kastreras eller på annat sätt förhindras möjligheten att försöka sig. Det innebär att alla kattägare som har en utekatt är skyldiga att kastrera sin katt hos en veterinär. 

Varför införs de nya reglerna?

Anledningen till att de nya reglerna införs gällande kastrering av utekatter beror på att det finns väldigt många hemlösa katter till följd av oplanerad förökning. Det är därför viktigt att ett krav införs för kattägarna som då blir skyldiga att motverka oplanerad förökning. 

Flera organisationer som bland annat Djurskyddet Sverige välkomnar de nya reglerna eftersom det minskar andelen hemlösa katter i Sverige. 

När börjar de nya reglerna gälla?

Det nya kravet på att samtliga utekatter ska kastreras och att du som kattägare är skyldig att kastrera din utekatt börjar gälla från och med den 15 juni. 

Vad innebär reglerna för kattägare?

Eftersom det numera är ett krav på att du som kattägare kastrerar din utekatt blir du skyldig och ansvarig för att din katt kastreras om du tänkt låta den vara utomhus. Många kattägare har sedan tidigare valt att kastrera sin utekatt eftersom det av flera veterinärer rekommenderats för utekatter även innan de nya reglerna. Om du däremot har en inomhuskatt omfattas inte kravet på kastration. För mer information om kravet och de nya reglerna se Jordbruksverkets hemsida.

Beroende på vilken kattras som du har så kan det vara mer eller mindre viktigt för katten att vistas utomhus. För mer information om respektive kattras se våra sidor om bland annat Sibirisk katt, Ragdoll och Main coon.  

Var och när kan jag kastrera min katt?

Din katt ska kastreras hos en veterinär. Kastration är en rutinoperation och har låg risk för komplikationer. Ingreppet är relativt enkelt för båda könen och är klart på några timmar. En kastration av en hankatt är något enklare och är därför oftast lite billigare än för en honkatt. 

Enligt rekommendationer bör en katt kastreras från ca fyra till sex månaders ålder. Om du har en utekatt är det viktigt att du kastrerar den innan du släpper ut den för första gången. 

Mer om katter

Fler blogginlägg

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »
kattpensionat

Kattpensionat

Kattpensionat är ett vanligt begrepp som du kan komma i kontakt med som kattägare. Ibland kan du och din katt vara i behov av ett

Läs mer »